Historie hodinek: od slunečních po současnost

Hodinky jsou pro nás všedním denním pomocníkem pro měření času. Tyto malé a kompaktní přístroje nás však doprovázejí již po mnoho století. V historii hodinářství nalezneme několik milníků, které vedly k tomu, jakými hodinkami disponujeme dnes.

První zmínky o hodinách se datují až do starověkého Egypta, kdy byly používány sluneční hodiny. Tyto hodiny fungovaly na principu slunečního světla a stínů, a tak bylo možné určit čas během dne. Sluneční hodiny se postupem času zdokonalovaly a začaly být používány i v jiných částech světa, jako například v Řecku nebo Římě.

V 16. století přišel významný milník v historii hodinářství, a to vynález prvních hodinek s pružinou. Tyto hodinky byly preciznější než sluneční hodiny a mohly být používány i v noci. Tyto hodinky se však stále ještě pohybovaly pomocí hodinových ručiček.

V 19. století přišel další milník, a to vynález quartz hodinek. Tyto hodinky byly napájeny bateriemi a byly výrazně preciznější než hodinky s pružinou. Během 20. století byly vyvinuty další typy hodinek, jako například digitální hodinky a hodinky s funkcemi jako například stopky nebo kalendář.

V současnosti máme k dispozici široký výběr hodinek, od klasických a elegantních hodinek až po moderní minimalistické nebo digitální s mnoha funkcemi. Některé z nich si můžete pořídit na našem e-shopu.